You are here

Vedligeholdelse af guitarer

  • Guitar

    Fotograf: Arkiv

    Du skal bl.a. være opmærksom på varmen og kulden, når du passer godt på din guitar

Sådan passer du godt på din guitar

For at give din guitar et langt liv, er der nogle grundregler der bør overholdes:

Opbevar aldrig dit instrument i kassen i sommerhalvåret – det modsatte gør sig gældende i vinterhalvåret.

Hæng din guitar op på vægen eller stil den i et gulvstativ – på denne måde er der hele tiden luft omkring den og den pynter i rummet. Undgå dog at hænge guitaren på en kold eller fugtig ydervæg.

Pas især på med at lade din guitar ligge i bilen på en varm sommerdag – temperaturen kan komme op over 60 grader!!! En guitar er limet sammen med almindelig snedkerlim, og ved så høje temperaturer, begynder limen at smelte hvilket kan resultere i at din guitar falder fra hinanden.

En anden faktor er påvirkningen af direkte sollys. Dette ødelægger ikke decideret lakken, men får den til af fremstå med et gulligt skær. Hvis man så oven i købet er så uheldig at f.eks. guitarremmen hænger og skygger for dele af guitarkroppen, ja så får man netop farveforskellen. Bliv ikke fristet til at stille din guitar ned i en kælder, heller ikke på en rigtig varm sommerdag – her er oftest koldt og fugtigt og du gør kun problemet værre.

I vinterhalvåret er det klogt at opbevare sit instrument i kassen. Dette skyldes at der i denne periode er relativ lav fugtighed og varmen fra dine radiatorer eller gulvvarme hjælper med til at udtørre træet. Dette skyldes at varmen fra f.eks gulvvarme stiger op ad og hvis du har 18 grader ved gulvet kan temperaturen meget vel være over 25 grader i hovedhøjde. Disse store udsving kan medføre ekstrem lav fugtighed.

Vælger du at lade din guitar hænge oppe, så må det aldrig være lige over en radiator. Du kan evt. smøre gribebrættet ind i olie for at modvirke udtørring.

For at forlænge levetiden af dine strenge kan du gøre følgende: Vask dine hænder før du spiller. Især hvis du sveder meget. Tør strengene af med en klud efter hver session. Læg en klud mellem strengene og gribebrættet, når guitaren er i kassen. En anden fordel ved dette er, at strengene ikke presses ned mod båndene, der derved slides mindre.

Sved kan også være en ødelæggende faktor på lakken. Tør derfor altid din guitar af efter brug og inden du pakker den væk.Vil du forlænge levetiden for lakken kan du polere den i et højglans guitar pudsemiddel eller en kvalitets carnauba voks.

Kontakt

Idræts Alle 7
2625 Vallensbæk
Tlf 4797 4750
Mandag, Tirsdag, Torsdag kl. 09.00-14.00
Sidst opdateret 16.10.2013